Останнім часом все частіше чутно про занепад українського села.
Гинуть господарства, нема роботи, немає надії на краще. Кожного року на
Житомирщині реєструється декілька мертвих сіл. Сіл, в яких немає
жодного мешканця. І це при тому, що саме села вважаються хранителями
українських традицій та звичаїв. Отже, втрачаючи їх, ми втрачаємо і
своє коріння.
Серед
головних умов відродження життя в сільських районах залишається
розвиток підприємництва та малого бізнесу. Одним з дуже перспективних
та прибуткових напрямків діяльності вважається сільський, або зелений,
туризм. Міжнародна практика свідчить, що розвиток сільського туризму у
формі малого сімейного бізнесу є великою соціально-економічною
програмою спрямування частини аграрного населення зі сфери виробництва
в сферу послуг.
Для туриста агротуризм надає широкі можливості відносно недорого
відпочити в затишному сільському будинку, відчути всю красу
національної гостинності. Тут приймають та частують гостя як свого
найдорожчого родича, а також показують всі принади сільського життя та
визначні місця і пам’ятки околиці. Мандрівник зможе скуштувати особливі
домашні страви, придбати сувеніри, взяти участь у нескладних
сільськогосподарських роботах. В аграрному туризмі може бути задіяна
вся сільська громада. Це дає поштовх і для розвитку.
В багатьох регіонах нашої держави вже активно розвивається сільське
туристичне підприємництво на основі громадських ініціатив. А ось
Житомирщина у цьому плані пасе задніх і залишається єдиним регіоном, де
розвиток сільського туризму перебуває у зародку. І нам повинно бути
соромно, що туристичний путівник по Житомирщині випускає Київ.
Для того щоб активізувати і підштовхнути до дій, Житомирська обласна
молодіжна організація “Центр розвитку туризму” та “Український дім 21
століття” провели науково-методичний семінар, де показали можливості
розвитку цього виду діяльності не тільки теоретично, але й запросили
практиків з інших регіонів.
Вперше сільський туризм в Україні з’явився в Хмельницькій області.
- Під час перебудови в Грицеві, як і усюди, зупинилось виробництво, -
сказала Наталя Гнатюк, найдосвідченіший практик сільського туризму. -
Нічого на продаж, крім витрішок, у нас не було, тому ми й вирішили їх
гарненько запакувати та й жити з цього. На сьогодні селище міського
типу Гриців вважається столицею українського зеленого туризму, де на
кожну пору року є свій фестиваль. У нас немає таких принад, як на
Житомирщині. Просто все, чим ми принаджуємо туристів, добре
розрекламоване.
Враховуючи вищесказане, можна вважати, що у Житомирської області все ще
попереду. Аби бажання було. Тим більше, що ентузіастів у нас не бракує.
|